Google AdWords’te yapmamanız gereken 4 hayati hata

  • Blog
  • /
  • Google AdWords’te yapmamanız gereken 4 hayati hata
16 Nisan 2015

Google’ın aramalarında ilk sayfada yer almak her zaman için kolay olmayabilir. Yüksek rekabet nedeniyle SEO yardımıyla bunu sağlayamadığınız durumlar için Google Reklam ile bunu sağlamanız mümkün. E-ticarette satışları artırmanın en etkili, ücretli yöntemlerinden olan Google AdWords’ün; ‘şeffaflık’ ve ‘ölçümlenebilirlik’ en önemli avantajları. Bu sayede eğer AdWords kampanya kurgunuzda bir sorun veya hata varsa hızlı bir şekilde tespit etmek mümkün.

Siz de Google AdWords’ü “doğru” kullanarak, sitenize trafik sağlayabilir ve satışlarınızı artırarak e-ticarette ‘sağlam bir yer’ edinebilirsiniz. Diğer yandan iyi yönetilmeyen kampanyaların hem etkisi daha düşük, hem de maliyetleri pahalıya mal oluyor.

1- Anahtar kelimeleri doğru gruplandıramamak

Örneğin; “kadın ayakkabı” ve “erkek ayakkabı” ile ilgili kelime grupları aynı reklam grubunda bulunduğunda, bu kelimelerle ilgili reklamlardan gelen tıklamaları doğru sayfalara yönlendirmek ve bu kelimelere yönelik bir reklam metni yazmak neredeyse olanaksız hale geliyor. Bu nedenle, “erkek ayakkabı” ve “kadın ayakkabı” ile ilgili kelimelerin ayrı reklam gruplarına yerleştirilerek, her iki gruptaki kelimeler için ayrı reklam metinlerinin hazırlanması ve bu reklamlarda doğru URL’lerin kullanılması önemli.

Aynı açılış sayfasına yönlendirmeyi planladığınız benzer anahtar kelimeleri bir arada gruplamanız, AdWords kampanyalarınızdan en yüksek verimliliği elde etmenizi sağlayabilir. Bu, aynı zamanda, kalite puanlarınızın ve bu sayede de yatırım getirinizin daha yüksek olmasını sağlar.

2- Anahtar kelimeler için eşleme seçmemek

Eğer anahtar kelimelerinize hiçbir “eşleme” seçmezseniz, otomatik olarak ‘geniş eşlemeyi’ seçmiş olursunuz. Örneğin bebek giysilerinin satıldığı bir site için; anahtar kelime olarak “giysi” kelimesinin seçilip, eşlemelerin seçilmeden geçildiğini düşünelim. Böylece, sitenin AdWords reklamları “kadın giysi”, “çocuk giysi” vb. kelimelerde de görüntülenecek ve ilgisiz kullanıcılar tarafından da tıklanma ihtimali ortaya çıkacaktır. Bu durum hem reklam maliyetlerini artırır, hem de tıklanma sayısıyla satışlar arasında büyük bir uçurum ortaya çıkmasına neden olabilir.

3- Negatif anahtar kelimeleri seçmemek

Negatif anahtar kelimelerinizi tanımlamak, reklamlarınızı istemediğiniz tıklanmalardan korur. Yani bu sayede, sitenizde yer almayan fakat ürününüzle beraber araştırılan kelimelerle Google’da arama yapıldığında; AdWords reklamınız kullanıcıya gösterilmez.

Bir kampanyaya başlarken negatif anahtar kelimelerinizi eklemeye, en az anahtar kelime eşleme seçenekleri kadar önem vermenizde yarar var. Bunu yaparken; ürünlerinizle ilgili olmayan ve eşleşebilecek ‘olası’ anahtar kelimelerinizi mutlaka ilgili reklam gruplarınıza eklemenizi öneririz. Ayrıca, reklam gruplarınız arasında, birbirleriyle eşleşebilecek kelimeleri de ‘çapraz negatif anahtar kelime’ olarak eklemeniz de faydalı olacaktır.

Örneğin sadece bilgisayar yazılımı satıyorsanız ve donanım satışınız yoksa “bilgisayar” kelimesi ile birlikte aranabilecek “kasa” kelimesini negatif kelimelere ekleyerek, bilgisayar yazılımı değil, bilgisayar kasası arayan kullanıcılara reklamınızı boş yere göstererek, kampanyanızın verimliliğinin düşmesini engelleyebilirsiniz.

4- Çok sayıda anahtar kelime seçmek

Google Reklam kuralları, hesabınızda her reklam grubu için 20 bin ile sınırlı ve en fazla 5 milyon “anahtar kelime” bulundurmanıza izin veriyor. Fakat çoğunlukla, her reklam grubu için 10 ile 20 arası anahtar kelime sayısı yeterli oluyor. Google AdWords’ün, seçiminizin ardından hatalı ve yinelenmiş yazımları otomatik olarak harekete geçirdiği düşünüldüğünde, hedef odaklı iki ya da üç kelimeden oluşan kelime öbeklerinden oluşturacağınız listeler yeterli olabilir. Eğer bütçeniz çok yüksek değilse hedeflediğiniz anahtar kelimeleri daha düşük seçmek, daha iyi bir performans elde etmek için faydalı olacaktır.

Google AdWords’te hata yapmaktan kaçınarak kampanyalarınızı optimize edebilmeniz için, AdWords hesabınızla her gün ilgilenmeniz; sonuçları bir önceki gün, hafta ve ay ile karşılaştırarak analiz etmeniz gerekebilir. Google Reklam konusunda profesyonel destek için Hemen tıklayın başvurunuzu yapın.

Bu bilgiler eticaret.com 'dan alınmıştır.